Wednesday, December 31, 2008

Kemalasan Yg Melanda

Agak lame aku x update blog aku.....hahaha....malas la wei nk update..

ni pn sbb x tau nk wat ape..dok dpn cmputer x tau nk wat ape..last2 aku update la...


2 minggu lepas aku pi bercuti...skali tu ikut ayah aku ke PD ngn Melaka...dia ade keje kat sana...mak ngn adik aku yg ke-3 x ikut. Mak aku nk pi kenduri kawen anak kawan dia..adik aku, nk chatting puas2(sbb kitorang xde--klau x kena bising ngn kitorang.."chatting ngn sape tu...'''')...


yg kedua tu kitorang 1 family pi Langkawi...pi naik feri kat Utara sana..Perlis..jauh tol..Untuk aku..ni baru 1st time aku pi sana...boleh la..best....tp yg aku x tahan panas dia...Mak ai..X tahan aku..panas gile...rse cm temperature 40...muke aku jd gelap bile sampai sini..terbakar kulit...sesak aku kat sana...Mat Saleh suke la panas yg cmtu...aku ni,nk jalan 5 minit pn dh x tahan..Lg2 kat Pantai Chenang..
Bile balik 1 hal..sebab cuti skolah kn...rmai la pulak..feri sesak..cm xlh nk bernapas..blom start jalan aku dh bising bile nk smpai semenanjung ni...x tahan siot..
Klau korang nk pi..jgn la musim cuti...sesak...Sabar je laaa......



Sekarang ni, pas dah abis cuti.... aku x tau ape nk buat..nk cari keje...hmmm...ade la jeling2...

tp x apply pn...rse malas je..malas buat tu..malas buat ni....adik aku dh balik Uitm..dah start sem

baru...,inggu dpn dh nk start skolah......ape aku nk buat ni.....buntu2...




~~~~SELAMAT TAHUN BARU 2009~~~~~~
......kwn2....

Wednesday, December 3, 2008

Selamat Jalan dan Hidup Berdikari...

Sabtu lepas, bibik aku balik Indonesia....kirenye cuti sebulan la...ujung bulan ni baru balik sini balik......Selamat pergi dan kembali bibikku...........


Bile bibik aku dh xde kat sini....so, skrng ni aku la yang kena jge umah...basuh bju...kemas umah....mop lantai..ala..benda ni biase aku buat dah.....

tapi yg aku x sangka...aku kena masak..masak beb...bukan untuk aku je..tp adik2 aku gak...bukannye aku x pernah masak....ade la gak pernah,itu pn stakat ayam goreng..sayur rebus...cmtu2 je la.....ni aku kena masak yang btol2...mksd aku,cm masak tom yam...yg heavy2 la.....

Btol2 menguji aku....klau ikutkan arini ari rabu,dah 3 ari dah aku masak sendiri....pagi..tghari..malam...agak penat gak la...x biase kan....setakat ni, aku dh masak ayam kari,ayam msk tom yam, ayam kicap,sup ayam...n tghari td aku msk aym sambal.....mesti pelik knp ayam je....sbb: adik aku suke mkn ayam..ikan kureng ckit....

Rse bangge gak dpt masak lauk2 td....1st time ni...rse dia..ok la...xde la sehebat mak aku masak...nasib ade adik aku..blh mintak tolong....tp penat2 pn..cm best lak...dpt masak...sebelom ni klau nk masak,bibik msti bising....dia marah2 kitorang sepahkan dapur....at least skrng dpt la peluang nk memasak sendiri...blh aku tambahkan skill memasak aku yg x seberapa ni...huhuhu.......6ti dah kawen senang kn...hahaha...pkr kawen lak....lambat agi...

ok la...nk sambung keje aku..ni pn aku free...klau x,aku x sempat pn nk online...
bye..

Wednesday, November 26, 2008

"Quarantine"

Ari ahad baru ni....aku pi tgk wayang ngn adik aku,Ain...kat Sunway Pyramid..
Mula2 ingat nk tgh cite Madagaascar 2..tapi x jd....kitorang tgk cite "Quarantine"..

Ya Allah,
cite tu takut giler....bukan cite antu...tp cite psl 1 wabak yang berjangkit yg blaku kat 1 apartment..bile wabak tu masuk dlm badan manusia..ia menjadi ganas n menyerang orang lain pulak....memang seram...

Kuar je dr panggung...aku jd takut sgt....x penah aku setakut ni...badan aku menggeletar...muke aku jd pucat...memang aku x penah setakut ni...dulu aku tgk cite Ju-On pn x setakut yg aku rse ni...

x dpt aku bayangkan klau aku ade ditempat diorang ni...jd cm binatang ganas..cite ni base on true story..jd ia benar2 penah belaku...

memang mencabar btol cite ni........5 bintang aku bg...

Monday, November 17, 2008

BanggaNye AKu Rse....

Bukan nk bermegah2....tp itu memang hakikat......
Aku yg semamangnye x reti cmne nk format computer....cube la format...semalam...PC umah aku la....mula2 agak blur la gak cmne nk mula....byk kali gak kena restart....
Nasib ade MDey (sape agi)....dia tolong aku...nk pi mane suma....bg direction melalui telefon...
agak susah la gak....tp aku nk buat gak....
Sowi ek mdey....aku susahkan ko..kaco ko tgh shopping...
Ape taknye...Dah la dia tgh shopping kat MidValley mse aku call tu....
...........
Seribu keampunan aku pohon...
....tuptup....
Aku berjye gak buat....nk dkt 3 jam gak buat...
xde la susah mane pn format ni.....kire skrng dah boleh la buat sendiri format....
xyah mintak orang lain formatkan....hehehe....
Satu perkembangan yg positif untuk aku....
Maju selangkah kehadapan....
Cayok..cayok...

Saturday, November 15, 2008

Trip pi Melaka

Feuhhhh.....agak lame gak la aku x update blog aku kn....since the last post...adela dlm sebulan..bukan sengaje pn..agak bz la gak...nk siapkan assignment, nk hadapi final exam...

Klau nk tau, aku baru je abis exam Final aku..Khamis Baru ni..Rse lega gak dah abis...serabut pale study..huhuhu...


Cerita yg aku nk cite ni sebenarnye dah lame dah berlalu...kire sambungan "Bahagian 2"-cite rye dulu...x silap aku rye ke-3, ayah bgtau yg kitorang akan bermalam kat Melaka..Mlm tu gak pi Melaka...tido kat Hotel Renaissance Melaka...ayah kate sje2 je pi Melaka...sebelom balik Ke KL kn..singgah la jap....dah lame kitorang x sampai situ..last time ingat mse Family day ayah kat Water World...ala yg blh nmpak dr tepi Highway tu...mse tu form 4 x silap...entah la...agak je..tp memang dah lame x pi...


Mse sampai sana, Mak ai...lawa btol la bandar Melaka..lampu warna-warni sepanjang jalan nk masuk bandar Tu..Malam kn bru smpai...sampai hotel trus la tidok...huhu...

Esoknye, ape agi...jalan2 la kat bandar Melaka...checkout hotel kul 10...pastu kitorang pusing2 la bandar Melaka..memang lawa..btol2 bandar pelancongan....kitorang pi situ..pi sini...mcm foreigners..hahaha.....Kapal Beso Melaka pn kitorang naik...kena bayar upenye..ingat free...rm7 ke rm10 x silap utk seorang dewasa.........k la....malas la dah nk membebel....ngntuk dah ni...tgk je la gambar2 yg aku masukkan ni yee......hehehehe....




On they way, ayah singgah isi minyak...pi kedai dia jap....bli mknn atas ni.....Mse bli ni,1st time tau pasal produk baru twisties ni,x kuar iklan agi kat tv..COMEL pembungkus dia..Tu yg ambik gambar TU....Mahal gak la..satu bungkus rm3.50.mula2 xnk bli..tp akak kedai tu ckp ade offer bli 2 dpt rm5...so cube je la...isi sikit je...hmmm.....



View dr tingkap Hotal.....Nmpak Small Malay Village(yg atap merah byk2 tu)..ni ayah ckp, sape2 yg nk merasa cara idup orang melayu dok la sini....nmpak Cool kn...

Dalam keta


Lawa kan trishaw ni...b'bunga2...memang tertarik..x naik pn..takut la..



Mengimbau subjek sejarah yg blaja mse skolah menegah dulu...ade gambar tmpt ni kn...x cye pi check sendiri....hahahah...



Kubu yg hampir siap



Kincir Air....ayah kate kerajaan blanje mahal tu benda ni...katenye nk pam air..utk ape tah..



Menara...x dpt naik sbb adik takut..naik tinggi ni...kempunan...ambik gmbr je la...



Ni la kapal yg aku ckp tu...sebelom ni lalu je x naik...


cantik kn...Kapal ni...nampak cm baru je...agak2 berape belanja baiki kapal ni....
beribu ade gak kn...naik ikut tepi kiri tu..



'Gayat'...beso n tinggi kapal ni..


My mom n my sis...tangkap gmbr ngn patung kelasi...

Aku pn nk gak gmbr ngn kelasi ni....say CHEESE....


Ngn adik2 aku...hehehehe...


Proud to be....Adik aku yg sorang ni nk sgt bergambar kat Englad Flag ni...
bangga menjadi warga sana..dia lahir kat sana dulu..


NI mse dlm KapaL, ade Muzium tau


*** Sebelum BAliK KL...singgah jap bli pape yg patut....



~Daaa~

Tuesday, October 7, 2008

SaLaM AidilfitRi..(Bahagian 1)



Selamat Hari Raye AidilfitRi....Maaf Zahir dan Batin


kepada suma kawan2Ku....


Meh2 nk cite ni....pe yg blaku...

Nk dimulakan...Kitorang 1 family Beraye kat JOHOR (kmpg mak) kat Ayer Tam. Kitorang balik kmpg ari SELASE...sehari sebelum raye...dah menjadi kebiasaan balik sehari sebelum raye..


Malam sebelumnye dah siap2 suma barang nk bawak..So,pg esoknye dah boleh angkat masuk keta...6 Beg kesemuanye..byk kn...pas dah solat subuh,dalam area kul 7pg kitorang bertolak...kuar awal sebab takut jalan Jem especially kat Seremban...tp Alhamdullillah jalan x jem..xbyk keta pn..Rmai dah balik awl...so rileks je la...




Tup2..dlm kul 10 dah smpai simpang Yong Peng..memang ikut sini klau nk ke kmpg..Singgah kat bandar Yong Peng,pi kedai apek yg biase kitorang pi klau balik kmpg..Bli barang dapur utk nenek kat kmpg...Dlm kul 10.30pg dah smpai umah nenek..nenek sorang je kat umah mse tu...adik-beradik mak yg lain xbalik agi...dah punggah suma barang masuk bilik,mak dah panggil suruh sapu ruang depan umah..penat tol..dah la luas ruang dpn tu..kena susun karpet,pasang langsir,idupkan api(masak kat luar umah)...aduh...penat2....




Itu baru pagi....Ptgnye dlm kul 2..masukkan beras dalam ketupat..Jarang air nk rebus ketupat...
Pastu kena wat sambal goreng..memang wajib buat..mak aku suke bonar sambal goreng...kitorang suma suke gak...hehehe..klau yg dah biase buat msti tau cmne kn nk buat..kena potong mcm2 bahan..tempe,tahu,kentang,ikan bilis,tahu kering,suun..suma kena goreng...dr 1 ke 1 bahan kena goreng....dugaan2...

Cantik kn ketupat nenek aku buat.....Aku hampeh x reti buat,dulu penah cube..terburai jdnye...mak aku bising...


Tekunnye Nenek aku masukkan beras dlm ketupat..


Mak aku masukkan ketupat dlm periuk..

Ni la rupe ketupat yg dah dimasak..nak ambik je..kerat kat tangkai dia


Ni pulak sesi memotong bahan nk buat sambal goreng...
x susah pn nk buat..ni blh dikire makanan wajib orang johor..


ni gambar ambik kat google..lupe nk ambik gmbr sambal goreng yg dah siap buat..
Malam tu kitorang tido awal..dlm kul 10 mlm dah tido..penat sgt..Aku baru nk lelapkan mate..tetibe pintu diketuk...upenye kakak mak aku sampai dr Kuantan..Aku sempat salam2....pastu aku trus baring tidok...menanti ari esoknye..iaitu Ari Rye.....tik tak..tik tak...
Bersambung.............

Monday, September 22, 2008

DijadiKan Pengajaran BersaMa..

video

~~Video sumbangan ehsan dr Student Uitm Yg menyaksikan kejadian~~

Ia berlaku beberapa minggu yang lepas kat kawasan Uitm...aku x sure la kuar kat brita ke x...1st time aku tgk video ni,ade la gak rse gerun...Darah2,aku memang xlh nk handle..takut la..

Dari ape yg aku tau...accident ni berlaku dlm area kul 6 ptg..moto tu nk mengelak kereta..alih2 x perasan,kena langgar dgn bas uitm dr arah bertentangan..bas tu bawak ngn laju,x dpt nk elak.....kesian pembonceng tu ngn awek dia...pe kecederaan diorang ni,aku lupe la pulak..tp ade la yg patah..teruk gak kena campak...yg terbaru aku dpt tau..lelaki yg accident ni nk saman Uitm...x tau la kesahihan dia...btol ke x...

Itu yang dikatakan malang tidak berbau......

So kwn2..sentiase la beringat ye...walau dimane kite berada..keselamatan perlu diutamakan...ingat2 la pada orang yang tersayang.....

PERINGATAN!!!!

1. Jgn pikir nk cepat sampai je......alamak,ni cm aku je...ish....taubat2...

2.Jgn melebihi had laju.......tp suma orang main bedal je kn..kn...beso manepn papan tanda,orang wat x tau je..

3.Bg laluan kat orang.....ni x,ingat jalan tu bapak dia yg punye nk Hon2 suke ati...

4.Jgn bercakap dlm telefon semase dlm pemanduan......pkai la hands free..ape gunenye orang create benda ni...x begitu...

5.Bg signal bile nk belok.......klau x signal,orang belakang x tau kite nk ke mane...bukan diorang blh bce pergerakan kite...

6.Finally,Focus n sentiase alert......kadang kite x sedar ape yg bakal berlaku...so tumpukan perhatian bile memandu...

Beringat la ye....wassalam.... :)

Friday, September 19, 2008

Seri Hartamas, Mount Kiara

***Just pictures....ambik mse kat sana....Huhuhu... :)


....... Dalam keta-mase nk gerak pit sana......

~ Foyer Plaza Mount Kiara~

Rse mcm kat oversea,rmai tol mat saleh kat sana..ala,kwsn orang kaye2...
Klau korang pi sana mesti dpt rse...cm bukan kat Malaysia....


~Adik aku Ain~


~Ni Aku yg poyo......ambik mse kat Lobby~


Ade SALE...jom2...!!!

Mari Belajar Papan Tanda di Jalan

Ati2 keluar dr simpang...ade keta kuar masuk..


Ade sape2 nk pi Balai Polis????.....ikut arah anak panah tu ye...


Sape2 nk bli apartment/rumah...call this number....

Impian....Membeli Handphone Baru

Impian aku dah tercapai tuk bli handphone baru...
Dah lame gak la aku plan nk bli handphone baru...tp xde rezeki...ni sekarang tetibe aku dpt bli..memang best la..Lagipn handphone lame aku tu wat hal je...bengang gak..
Aku slame ni pkai handphone NOKIA..tp tetibe rse nk tukar angin lak..nk cube pkai SONY ERICSON...x tau handphone mane yg ok so slalu gak la aku pi website http://www.sonyericson.com.my/
Compare punye compare...tup2...aku dah decide nk bli handphone K810i. Mula2 mak aku x bg bli handphone ni sbb mahal.Dia suruh aku bli handphone lain.Agak kecewa la ckit x dpt nk bli handphone tu...terpakse la aku survey balik..carik handphone lain lak...
X lame pastu aku dpt tau ayah aku kasi aku bli handphone K810i tu..aku pn excited la pe agi..Thanks abah... =) ...........tp ayah aku ckp kena gune duit aku separuh..aku ok je...asal dpt aku bli handphone ni..kire half2 la...separuh duit aku separuh duit ayah aku...
Arga handphone tu RM800++.....not bad la arga dia..ni pn pi survey kat mcm2 kedai dah.....so
Mission sekarang: jgn bg handphone tu JATUH (nanti rosak)
.....ala jge elok2....hehehehe....


~~~My New K810i HandPhone~~~

Phone...skali ngn Box dia




Friday, September 12, 2008

Seminggu pertama berpuase

Baru beberape ari puase dah penat gile..nk kate bz sgt xde la....pape pn...
SELAMAT BERPUASE SUMA KAWAN2
*********************************************

Dapat moon cake....lawa memang lawa.....tp aku x mkn la moon cake..i family pn x mkn....
so nk wat ape ek???...ade byk lak tu....hmmm....

Lawa x box ni...kawan ayah bg...ingt ade kuih rye...upenye.......moon cake atas td ni...
hmmmm....kempunan.... :(


Baru bape ari puase dah semangat nk rye...ni contohnye..dah mula pasang lampu liplap2... :)





Sekarang ni kan, fesyen baju kurung ape ye yg famous???........mak da mula tanye nk bli bju kurung ape tuk rye thn ni....bg la idea korang2.....hehehehe....




p/s:nk pi bersiap pi fak,arini ari jmpe PA...PA: Dr Norizan......dia suruh datang kul 10.30...







Friday, September 5, 2008

New Sandal nk pi class


This is my new pair of sandals. Baru je bli..rm10 je...murah x....sah2 la bukan ori..i bli kat carefour subang..pasni pi class pkai ni je la....comfey tau..

The Secret Life of the American teenager

video

Sekarang layan citer ni lak......Best tau...sehari tgk 1 episode..

XOXO AND Gossip girl


"Gossip Girl"...American Hit Drama Series....memang utk teenagers to watch....best giler.
Best jalan citer,Cute and Hot Guys, Great social Life......and fashionise..like the outfit....

Perkataan XoXo-->means "Hugs AnD Kisses"....ambik dr series ni...melambangkan frenship..
like the word a lot...

Here's a video to watch.....enjoy...



video

Wednesday, February 6, 2008

Kumpulan Hujan- Best Debut Song



Hujan - Pagi Yang GelaP



Lebih tua dari ku

harap sabar menunggu

Kepulangan mu ku tunggu

Bukan maksud ku mendiam

Tiada niat menyimpan dendam

Hakikat nya rindu yg mendalam


Jalan inikan membantu

Hari esok siapa yg tahu

Kata ibu dengar sahaja

Cerita hanya kita berdua


Pagi yg gelap

kini sudah terang

Aku adik mu

Dan engkau abang

Ku amat merindui kan mu


Pagi yg gelap kini sudah terang

Aku adik mu

Dan engkau abang

Ingin ku ulang kemasa dulu


Tak akan putus

Hubungan kita

Tarik nafas lega kerna aku tak apa apa
Jalan inikan membantu

Hari esok siapa yg tahu

Kata ibu dengar sahaja

Cerita hanya kita berdua


Pagi yg gelap kini sudah terang

Aku adik mu

Dan engkau abang

Ku amat merindui kan mu

Pagi yg gelap kini sudah terang

Aku adik mu

Dan engkau abang

Ingin ku ulang ke masa dulu
=>***Best Song Ever!!!!!!!!